Motif

Startpage.com The world's most private search engine

Startpage.com

Al in 2006 voorziet zoekmachine Startpage.com de gevaren van het bijhouden en opslaan van gegevens en zoekopdrachten en begint met de ontwikkeling van privacytools. Door het toenemende privacy-bewustzijn is ook de doelgroep van Startpage enorm gegroeid. Tijd voor een flinke update van de visuele identiteit.

Kernvraag

Ontwikkel een nieuwe identiteit waarmee we het grote publiek aanspreken en laat zien dat privacy en klantvriendelijkheid bij ons vooropstaan.

Essentie van het ontwerp

Motif heeft de merkstrategie van Startpage vertaald naar de leidende gedachte ‘where do you draw the line?’. Zowel inhoudelijk als visueel een sterk en veelzijdig uitgangspunt. Want de mate van gewenste privacy is bij iedereen anders. Deze scheidslijn vormt, in combinatie met de unieke kleurstelling, de kern van de visuele identiteit. Een beeldmerk dat overeind blijft, van app-knop tot billboard.

Typografie

Startpage is kritisch en zet zich graag af tegen de mainstream. Vandaar ook de keuze voor een schreefletter als nieuwe typografie. De uitstraling is hierdoor rustig en bedachtzaam. Alsof Startpage meer tijd neemt voor belangrijke zaken. Dat zie je ook terug in het nieuwe logo.

Illustraties

Bij de ontwikkeling van de beeldtaal hebben we ons laten inspireren door spotprenten. Qua stijl in lijn met het ‘where do you draw the line-concept'. En het past bij de kritische toon naar de groeiende macht van tech-reuzen. Het gebruik van illustraties heeft ook een praktisch voordeel; je kan er complexe onderwerpen beter mee in beeld brengen en versimpelen.

Resultaat

Motif ontwikkelde voor het inhouse Designteam van Startpage tal van toepassingen. Zoals de concepten voor de homepage en de zoekmachine. De Onboarding kit, formats voor online bannering en campagnes. En voor alle communicatie-uitingen maakten we een toolbox en guidelines.

Expertises

Logo design, beeld richtlijnen en illustratiestijl, toolkit, brand manual, web design

Credits

Merk strategie: Niels Vrijhoeven
Stijlverkenning illustraties: Rhonald Blommestijn
Verantwoordelijk bij klant: Christiaan Solcer

Meer informatie?

Neem contact op met Motif
via office@motif.nl
of bel +31 (0)35 7600 120